tirsdag den 17. februar 2015

Bryggeriet Ravnsborg i København

Bryggeriet Ravnsborg i Ryesgade på Nørrebro. Litografi af ukendt kunstner.

Bryggeriet har en forholdsvis gammel oprin­delse, idet nu afdøde brygger J. Vestberg og bryggeriets nuværende ejer, F.C. Madsen, hver især var ihændehavere af ældre bryggerier beliggende i den gamle del af byen. Ølforbrugets tiltagen og produktionens store fremskridt i tresserne fordrede imidlertid større plads, mere luft og lys samt langt større lokaler end der kunne skaffes til veje i den gamle by, hvor­for bryggerierne her måtte fortrække og søge sin plads udenfor byen, hvor disse krav kunne blive tilfredsstillet. I 1867 nedlagdes derfor ovennævnte tvende bryggerier af sammes ejere, brygger J. Vestberg og brygger F.C. Madsen, for at henlægges til det af dem i forening nu nyopførte bryggeri i Ryes­gade: Bryggeriet Ravnsborg.
Med bryggeriet i Ryesgade indledtes således den forhåndenværende virksomhed under firma J. Vestberg & F.C. Madsen og anlægget såvel som det princip, hvorefter produktionen foregik, viste sig i alle henseender tilfredsstillende, idet bryggeriet nu som årene gik, kunne glæde sig med en jævn stigende omsætning.
I året 1879 afgik brygger J. Vestberg ved døden og dennes søn, nuværende direktør ved Kongens Bryghus, C. Vestberg, indtrådte i firmaet i sin afdøde faders sted. På dette tidspunkt var imidlertid indtrådt en successiv forandring for det øldrikkende publikum, idet bayersk øl havde fundet stor indgang. Dette foranledigede bryggeriets ihændehavere til at udvide virksomheden til også at kunne producere denne ølsort, hvilken udvidelse selvfølgelig fordrede store ombygninger og nybygninger til lagerkælder, gærlokaler, isbeholdere osv.
Bygningskomplekset, som på det nærmeste end­nu består i samme skikkelse, kom herefter til at bestå af malteribygningen med kornlofter, maltmagasin, maltningslokale og kølle. Her produceres årligt 9.000 centner [= 450 tons] malt, hvilket dog ikke er tilstrækkeligt til bryggeriets forbrug, hvorfor der hvert år må indkøbes større partier af fremmed malt.
I bryghuset foregår udbrygningen såvel af bayersk lagerøl som af de forskellige sorter overgæret øl, hvorfor her findes to selvstændige værker med hver med sit jernmæskekar med mæskemaskine, kogekedler m.m., alt indrettet efter nutidens bedste system. Den i bryghuset fremstillede urt nedsvales på jernsvalebakker med ventilatorer i et stort luftigt svalehus. Svalehuset er beliggende i den øverste del af en stor lagerkælderbygning. I denne bygning er tillige gæringslokale for det undergærede øl.
Over lagerkældrene er isrum, hvorved disse holdes på en temperatur af 2° R. Lager­kældrene, hvor det bayerske øl lagres på fade mindst i tre måneder før det sælges, er beregnet på en årlig produktion af 5 à 6.000 tønder. I en anden bygning findes gæringslokaler og kældre for overgæret øl, hvor gæringen foregår ved højere temperatur. Her fremstilles dobbeltøl, bitterøl, skibsøl og fire sorter hvidtøl. Af samt­lige overgærede ølsorter produceres årlig ca. 20.000 tønder. ­
Dampen til maskinen og kogekedlerne leveres af 2 stk. 12-hestes dampkedler, beliggende i et særligt kedelhus. Til at besørge udkørslen af øllet benyttes 5 à 6 vogne og 12 heste. Arbejdernes antal er 24 mand.
I 1884 udtrådte C. Vestberg af interessentskabet idet F.C. Madsen afkøbte ham hans part og er brygger F.C. Madsen fra den tid eneste indehaver af Bryggeriet Ravnsborg. Han har med held forstået at bevare det gode renommé for bryggeriets produkter, som gennem en jævnt stigende tyve års udvikling har ført virksomheden til dens nuværende udvikling.

TEKSTBOKS:
Bryggerslægten Vestberg: Christen Jensen Vestberg (1773-1847) blev født i Vendsyssel, men drog som ung til København og blev optaget i bryggerlauget i 1805. Tolv år senere overtog han et ældre bryggeri i Magstræde 10.
Hans søn Jens Vestberg (1817-1880) åbnede et bageri i 1845, men endte med at overtage bryggeriet i Magstræde, da faderen døde to år senere. Nogenlunde samtidig med oprettelsen af Ravnsborg-bryggeriet, blev Jens Vestberg også direktør for Kongens Bryghus ved Slotsholmen. Han stod i ledelsen for begge bryggerier indtil sin død i 1880.
Hans søn Carl Christian Vestberg (1852-1920) blev medejer af bryggeriet i Ryesgade og direktør for Kongens Bryghus efter faderens død. I 1884 forlod han Ravnsborg-bryggeriet. Da ”De Forenede Bryggerier” overtog driften af Kongens Bryghus, fortsatte Vestberg som driftsbestyrer for dette bryghus indtil år 1900.
Frederik Christian Madsen (1834-1898) blev tømrermester i København i 1859. Da han få år senere ombyggede Christen Jacobsens bryggeri på hjørnet af Frederiksberggade (Strøget) og Kattesundet, fik han så stor interesse for bryggeriet, at han købte det i 1864. Et par år senere købte han også Christian Georg Cappelens bryggeri i Brolæggerstræde 11.
Jens Vestberg og F.C. Madsens købte sammen en stor byggegrund på Ryesgade 27 og grundlagde deres bryggeri i 1867. Firmanavnet var i mange år ”J. Vestberg & F.C. Madsen”. Da Vestberg døde i 1880 (artiklen siger 1879, men det er ikke korrekt) ændredes navnet til ”Bryggeriet i Ryesgade”, for kun et år senere (1881) at ændre det til ”Bryggeriet Ravnsborg”. I 1891 gik bryggeriet op i storkoncernen ”De Forenede Bryggerier”, der lukkede Ravnsborg i efteråret 1892. I nogle år stod bygningerne tomme, men købtes så i året 1900 af ”Schulstad & Ludvigsens Bagerier”. Schulstad blev på Ryesgade indtil slutningen af 1960’erne og flyttede så til Glostrup.

TEKSTBOKS:
Billedet af Bryggeriet Ravnsborg stammer fra tobindsværket ”Danmarks Industrielle Etablissementer”, som udkom i årene 1886-90, altså før, under og efter Den Store Nordiske Industriudstilling, der blev afholdt i København i 1888. Værket blev udgivet af den københavnske forlægger N. Malmgreen og rummer tilsammen mere end hundrede artikler om danske virksomheder, heraf alene ti er bryggerier.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar