tirsdag den 17. februar 2015

Bryggeriet Ceres, Aarhus

Ceres, set fra nord. I forgrunden landevejen til Viborg og bag denne landevejen til Silkeborg. Århus By anes i baggrunden til venstre, hvortil et tog nærmer sig. Bag bryggeriet løber Århus Å. Ceres lå i sandhed stadig i landlige omgivelser i 1888. (Litografi af Herman Tange).

Bayersk- og hvidtølsbryggeriet Ceres er beliggende udenfor Århus Vesterport på det punkt, hvor chausseerne til Viborg og Silkeborg udgår.
Fabrikken anlagdes i 1856 af et konsortium be­stående af apoteker N.S. Aagaard, apoteker K. Reddelien og købmand M.C. Lottrup, men overtoges allerede det følgende år af sidstnævnte som eneste ejer. Efter købmand Lottrups død i 1870 overtoges bryggeriet af den nuværende besidder, L. Chr. Meu­lengracht.
Bryggeriet Ceres er et af de ældste bayerskølbryggerier her i landet. Fra en meget beskeden begyndelse, små lokaler uden mindste dampkraft, kun beregnet på håndarbejde, har bryggeriet i årenes løb stadig arbejdet sig fremad og stadig udvidet sig, så det nu er det største provinsbryggeri her i landet. Bryggeriet arbejder nu med fire dampkedler og fire dampmaskiner, og har altid fulgt med i den livlige udvikling, der i de senere år har fundet og fremdeles finder sted på ølfabrikationens område.
Bryggeriet fabrikerer også overgærede ølsorter, der ligesom dets bayerske øl nyder megen anerkendelse for velsmag og holdbarhed.
I anledning af bryggeriets 25-årige beståen 1881 stiftede den nuværende ejer et legat på 20.000 kr. for arbejderne og deres enker. Dette legats kapitalformue er nu steget til ca. 27.000 kr.

TEKSTBOKS:
Malthe Conrad Lottrup (1815-70) var allerede en veletableret købmand og brændevinsbrænder i Århus, da han anlagde Ceres i 1856. Reddelien og Aagaard var apotekere, men solgte som nævnt hurtigt deres andele til Lottrup, der samtidig afhændede sin købmandsgård, men beholdt sit dampbrænderi. Århus havde ved midten af 1800-tallet flere små hvidtølsbryggerier, men Ceres hævede sig hurtigt over disse, godt hjulpet på vej med den nye produktion af bayersk øl. Det var en vare, århusianerne hidtil havde måttet tage hjem fra København. Lottrups svigersøn Laurits Christian Meulengracht (1837-1903) overtog bryggeriet i 1870 efter at have gennemgået en grundig handelsuddannelse i København og London. Han indførte dampkraft i 1872, udvidede bryggeriet markant og tjente mange, mange penge, men var også meget godgørende. I 1898 afstod han sit livsværk til det nye konsortium Østjydske Bryggerier A/S, der også omfattede bryggerier i Horsens (se Ølentuasisten, nr. 39), Vejle og Fredericia. Aktiekapitalen var på 1,9 mio. kr. Beløbet står i skærende kontrast til de beskedne 400.000 kr., som var startkapitalen i det konsortium af fire mindre århusianske bryggerier, der i 1899 samledes under navnet Trøjborg. Dette bryggeri måtte imidlertid give op efter kun seks år, og blev straks overtaget af konkurrenten Østjydske Bryggerier. De to bryggeriers samlede aktiekapital svarer i dag til ca. 140 mio. kr.
Ved 50-års jubilæet i 1906 havde Ceres fornyet sit produktionsanlæg med nyt bryghus, malteri og lagerkældre. Mineralvandsfabrikationen kom til i 1926 og vakte stor begejstring.
Østjydske Bryggerier blev til Ceres Bryggerierne i 1956. Få år senere omfattede Ceres-koncernen bryggerier i Århus, Horsens og Hjørring (fra 1964), idet bryggerierne i Fredericia og Vejle var blevet lukket i hhv. 1914 og 1959. I 1976 blev de tre Ceres-bryggerier samt Urban i Aalborg og Thor i Randers samlet i en ny storkoncern Jyske Bryggerier. En sammenlægning med Faxe skete i 1989, hvorefter Bryggerigruppen A/S (fra 2005: Royal Unibrew) var en realitet.
En voldsom brand i sommeren 1982 ødelagde desværre et par af de gamle bygninger, men flere af bygningerne på det gamle billede fra 1888 eksisterer heldigvis endnu.
Mens disse linjer skrives er der planer om at lukke Ceres i Århus. Årsagen skal være forøgede råvarepriser. Unibrew vil herefter samle koncernens produktion i Odense (Albani) og i Faxe.
Til slut lidt om navne: Ceres er gudinde for kornavl, som romerne i oldtiden fejrede ved flere årlige fester, f.eks. cerialiafesten i april. Den velkendte TOP-pilsner fik sit navn i begyndelsen 50’erne og trofaste kunder foreslog straks, at det måtte være en forkortelse for Tradition Og Påpasselighed.

TEKSTBOKS:
Billedet af Bryggeriet Ceres stammer fra tobindsværket ”Danmarks Industrielle Etablissementer”, som udkom i årene 1886-90, altså før, under og efter Den Store Nordiske Industriudstilling, der blev afholdt i København i 1888. Værket blev udgivet af den københavnske forlægger N. Malmgreen, og indeholder artikler om mere end hundrede danske virksomheder, heraf alene ti om bryggerier.
Oplysningerne i tekstboksen stammer fra Ib Gejls artikel ”Ceres – bryggeriet ved åens bred”, der er trykt i værket ”De skabte Århus” (1991).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar