tirsdag den 17. februar 2015

Bryggeriet Thor i Randers

Bryggeriet Thor i Randers, ca. 1888. Den brede vej, der skærer sig gennem billedets højre del, er Thorsgade. Tyk skorstensrøg var for hundrede år siden et sikkert tegn på fremdrift. Røgen går derfor igen på alle bryggeribillederne fra 1888.

Oprindelsen til bryggeriet Thor var et lille ube­tydeligt bryggeri, der blev opført i 1853, og hvoraf endnu resterne findes i ejendommens sydøstlige hjørne.
Efter den daværende ejers fallit gik bryggeriet over til en ny ejer, der foretog forskellige udvidel­ser og tilbygninger, uden at der dog derved op­nåedes noget tilfredsstillende, da pladsen var alt ­for lille.
I 1870 lykkedes det at tilkøbe en til ejendom­men stødende meget stor grund, ca. 3½ tønder land [ca. 20.000 kvm], og året efter opførtes der på samme tre nye og gode lagerkældere med isbeholdere.
Der hengik derefter et par år, hvorefter bryg­geriets ejer bestemte sig til at afhænde den hele samlede ejendom til et aktieselskab, der antog nav­net ”Aktieselskabet Bryggeriet Thor i Randers”. Der opførtes derefter et større nyt bryggeri med tilhø­rende maltgøreri og yderligere tre større nye lagerkældere med isbeholdere.
I 1880 tilbyggedes yderligere fire nye lagerkæl­dere, således at bryggeriet nu er i stand til at lagre ca. 5.000 tønder bayersk øl, hvorved er vundet den betydelige fordel, at bryggeriet til enhver tid på året er i stand til at levere sine kunder ud­mærket godt fuldt ud aflagret bayersk øl.
Foruden til dette har bryggeriet også de for­nødne lokaliteter til produktionen af de forskellige sorter overgæringsøl, hvoraf også en betydelig del forhandles i Randers og omegn.

TEKSTBOKS:
Den svenskfødte Johan Peter Lindahl ankom til Randers i 1850 og blev forpagter af et lille bryggeri i en af Storegades købmandsgårde. Helt fra begyndelsen satsede Lindahl på produktion af de nye bayerske øl, og i 1853 opførte han et nyt bryggeri på hjørnet af Nordregrave og Ladegårdsvej (nuv. Thorsgade). Lindahl var en handlingens mand, men finanserne rakte ikke, og han rejste snart efter til Amerika. Bryggeriet kom på auktion og blev overtaget af cand.polyt. Christian Emil Synnestvedt (1818-98). Skødet blev underskrevet den 12. juli 1856, som siden er blevet fejret som Thors ”fødselsdag” – selvom bryggeriet altså er nogle år ældre!
Synnestvedt øgede produktionen, så hans bryggeri allerede få år efter var provinsens fjerdestørste. I 1870 købte han et par tilstødende grunde langs Thorsgade, hvor nye bygninger snart rejstes. Tre år senere omdannedes Thor til et aktieselskab med Synnestvedt i spidsen som administrerende direktør.
I 1898 blev Thor A/S sammenlagt med Randers Bryghus A/S. Bryghusaktieselskabet var blevet dannet tidligere samme år af ejerne af tre randrusianske hvidtølsbryggerier. Thor stod nu styrket i konkurrencen med byens to andre bryggerier: Heimdal og Strømmen. De lukkede i hhv. 1904 og 1919.
Den kendte Thor Pilsner lanceredes i 1897. Produktionen af mineralvand begyndte i 1934. Thor gennemgik store moderniseringer i 1920’erne. I 1965 kom en ny stor tappehal til og ti år senere et nyt bryghus. I 1988 opførtes en såkaldt ”superblok”, hvor de fleste led i ølproduktionen er integreret i ét topmoderne kompleks. I superblokken kunne der tappes over 50.000 flasker – hver time.
Thor købte i 1967 bryggeriet Alliance i Ringsted. I 1976 dannede Thor, Ceres og Urban bryggerikoncernen Jyske Bryggerier A/S. Tretten år senere sluttede man sig sammen med Faxe og fortsatte under navnet Bryggerigruppen A/S, der siden 2005 kalder sig Royal Unibrew. Produktionen i Randers ophørte i efteråret 2003, men Thors velkendte produkter findes skam stadig. I fem år blev de brygget på Ceres-bryggeriet i Århus, der lukkede i 2008, hvorefter Albani i Odense tog over.
Bryggerigrunden i Randers er på ikke mindre end 31.000 kvm. Mens disse linier skrives, bliver en del af bygningerne nedrevet og erstattet af nyt byggeri. Blandt andet skal et højhus på 90 meter være Randers’ nye vartegn. De mest bevaringsværdige bygninger, hvoraf de ældste er fra 1920’erne, vil naturligvis blive bevaret.

TEKSTBOKS:
Billedet af bryggeriet Thor stammer fra tobindsværket ”Danmarks Industrielle Etablissementer”, som udkom i årene 1886-90, altså før, under og efter Den Store Nordiske Industriudstilling, der blev afholdt i København i 1888. Værket blev udgivet af den københavnske forlægger N. Malmgreen, og rummer tilsammen artikler om mere end hundrede danske virksomheder, heraf alene ti ombryggerier.
En vigtig kilde til Randers’ ældste bryggerihistorie er Hans H. Worsøes ”Thor og Heimdal”, der blev publiceret i ”Historisk Aarbog fra Randers Amt” i 1970.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar